January 20, 2018

Loop, Loop, Loop



Photos ⎮ kuvat:   Katja K.

ENG   "Begin as you mean to go on, and go on as you began... ("Charles H. Spurgeon) – Planning on a weekend brunch in Helsinki? Why not go for a vegan brunch at Loop?

After the craze of food and drink sharing applications, a number of food waste restaurants opened their doors in Europe: Freegan Pony in Paris (temporarily closed), Instock in Amsterdam, and Rub & Stub in Copenhagen. The restaurants usually work on food donations from supermarkets, bakeries and producers, including, for example, slightly battered bell peppers or bread that has passed its expiration date the day before.


"Did you know that... if food waste was a state, it would be the world's third largest in emissions.  #fromtastetowaste 

There's one in Helsinki, too: Loop, in the former Lapinlahti hospital facilities, serves lunch on weekdays and brunch on weekends. Loop co-operates with about a dozen Helsinki retailers, and it delivers roughly 90 percent of the food it receives to charity and helps unemployed young as well as immigrants and long-term unemployed get to work. Loop was originated by the From Waste to Taste project and has received financing from the European Social Fund. – I tried the weekend vegan brunch! Fully recommended, remember to book in advance!

FIN "Tiesitkö että… jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi päästöiltään maailman kolmanneksi suurin." Suunnitteletko viikonloppubrussia Helsingissä? Mikset kokeilisi Loopin vegaanista brunssia?
Ruokarinkien ja ja food sharing -sovellusten yleistyttyä Euroopassa on avattu useita hävikkiruokaravintoloita: Freegan Pony Pariisissa (väliaikaisesti suljettu), Instock Amsterdamissa ja Rub&Stub Kööpenhaminassa. "Ravintoloiden raaka-aineet tulevat yleensä lahjoituksina supermarketeilta, leipomoilta ja tuottajilta. Mukaan voi sattua vaikka kolhiintuneita paprikoita tai edellisenä päivänä vanhaksi mennyttä leipää." (Mondo, 6–7/2016)
Helsingissäkin on hävikkiruokaravintola: entisen Lapinlahden sairaalan tiloissa toimiva Loop, jossa tarjoillaan arkisin lounasta ja viikonloppuisin brunssia.  Loopin kanssa tekee yhteistyötä noin kymmenkunta helsinkiläiskauppaa, ja se toimittaa noin 90% noutamastaan ruoasta hyväntekeväisyyteen ja auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään. Loopin taustalla on From Waste to Taste -hanke, joka on saanut tukea Euroopan sosiaalirahastolta. – Minä kokeilin viikonlopun vegaanista brunssia! Suosittelen! Muista varata eukäteen!


Love (food, don't waste it), Katja K.

PS Also check out Waste & Feast, a lunch restaurant operating at the Matteuksenkirkko church in Helsinki that taps into the raw material chain of food waste restaurant Loop. Waste & Feast employs young people at risk of marginalization and aims at 60-70 percent of the lunch ingredients being surplus food.Tsekkaa myös Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla toimiva Waste & Feast -lounasravintola, joka käyttää yhteisiä raaka-ainekuljetuksia hävikkiruokaravintola Loopin kanssa. Se työllistää syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, ja sen tavoitteena on, että hävikkiruokalounaan raaka-aineista 60–70 prosenttia olisi ylijäämäruokaa.

No comments:

Post a Comment