November 11, 2013

Taste(d) The Waste

Photos ⎮ kuvat ⎮ foto: Katja K

ENG The first national Food Waste Week in Finland is about draw to an end. On Wednesday, I found that there are free lunches, after all – leftover lunches, as a replica event of Feeding the 5000 rolled out in Finland and I had a beautiful vegetarian lunch prepared with produce destined to the waste bin: Ratatouille-style vegetables, a graham bun and an apple. (And there was even a recipe book to take home!)

I had already once enjoyed "junk food" this year, at Globe Hope's 10th anniversary celebration  (check out Globe Hope's recycled party tips in the above images/ caption below). The anniversary menu was prepared in collaboration with Klaus K., a hip Helsinki hotel, using products classified as unfit for consumers by a number of metropolitan area stores. Here's what was on the delicious menu:

Menu
Baked potato with Vegetable or Meat stuffing
Honey & goat cheese sausage
Penne pasta with Lemony cheese sauce

Grilled bread and Garlic & oregano oil
Rye bread and Dill butter

Old-fashioned bun pudding, Lemon & curd mousse, Finnish berry syrup and Chocolate salami

Thanks once again for a great party! – For Recyclie, every week is a "waste food week": See, for example, these dishes prepared with leftover rice or mashed potatoes! Also take a look at this trailer, if you haven't already done so: Taste The Waste!


PS Globe Hope's recycled party tips (images from top to bottom): 1) Leftover gourmet, 2) Rag rugs in the city, and 3) Recycled wine charms made with buttons or zipper parts!



FIN Ensimmäinen kansallinen Hävikkiviikko lähestyy loppuaan. Keskiviikkona sain huomata, että on olemassa ilmaisia ​​lounaita - ruoantähteistä valmistettuja lounaita, kun järjestettiin ensimmäinen Feeding the 5000 -tapahtuma Suomessa. Tarjolla oli herkullista kasvislounasta, joka oli valmistettu jäteastiaan tarkoitetuista tuotteista: ratatouille-vihanneksia, grahamsämpylöitä ja omenoita. (Ja mukaan sai keittokirjankin!) Minä olin nauttinut "roskaruokaa" jo kerran aikaisemminkin tänä vuonna, Globe Hopen 10-vuotisjuhlassa (bongaa Globe Hopen kierrätysbilevinkit kuvista/ kuvatekstistä alla). Yritys oli yhteistyössä Klaus K.:n, ajan hermolla olevan helsinkiläishotellin kanssa valmistanut päivän menun pääkaupunkiseudun kauppojen kuluttajille kelpaamattomiksi luokittelemista tuotteista. Tällaista hyvää oli tarjolla:

Menu
Uuniperunaa kasvis- tai lihatäytteellä
Hunajaista vuohenjuustomakkaraa
Pennepastaa ja sitruunaista juustokastiketta

Grillattua leipää ja valkosipuli-oreganoöljyä
Ruisleipää ja tillivoita

Vanhanajan pullavanukasta, sitruuna-rahkamoussea, suomalaista metsämarjasiirappia ja suklaasalamia 

Kiitos vielä kerran mahtavista bileistä! – Recyclielle joka viikko on "hävikkiviikko", katso vaikka näitä tähteeksi jääneestä riisistä tai perunamuusista valmistettuja ruokia! Ja jos et ole jo tehnyt niin, katso myös tämä traileri: Taste The Waste



PS Globe Hopen kierrätysbilevinkit (kuvat ylhäältä alas): 1) Ruoantähdegourmet, 2) räsymatot kaupungissa ja 3) kierrätetyt lasimerkit napeista tai vetoketjun osasista!


XXX, Katja K.

No comments:

Post a Comment