February 25, 2017

Tellis & Kivi



Photos ⎮ kuvat: Katja K.


ENG Last weekend I saw Foodies: The Culinary Jet Set, a documentary on blogging food critics with a mission to eat at the best restaurants on earth. I'm a foodie, too, a foodie gone recycling, and I prefer to travel to places such as Telliskivi Creative City, a revamped complex of 11 old industrial buildings in the center of Tallinn that has become a magnet for creative enterprises – and eateries.

I'd already been to Telliskivi (the local "Hipsterville") last summer, hanging out at Peatus, a renovated 1980s train carriage on a disused siding round the back of a railway station. I always feel like landing on the moon when I'm around here, whether it's because of the austerely industrial backdrop or the district's name that makes me think of Tellus, but I'm not the only one: there's even a restaurant serving Asian fusion called Lendav Taldrik, or 'flying saucer'!


This time around I traveled with my sister Salla's family and our choice for a Saturday lunch out was Kivi Paber Käärid ('Rock-paper-scissors'). Housed in a former industrial building, the interior of KPK is a hip mixture of reclaimed surfaces and upcycled objects.


The menu is 100% gluten-free, and in the KPK Beef, Cheddar and Bacon Burger served with hot salsa and organic onion jam, among others, the classic bread is substituted with a cauliflower and cheese pillow. We also enjoyed Smoked Salmon Salad served with free range eggs, salmon mousse and pickled cucumber granita, topped with onion and caper sauce. Soe kikerherne-läätsesalat marineeritud köögiviljade ja värske ruccola salatiga peekoni ja mesise kitsejuustuga, or Warm Chickpea Salad with lentils, marinated vegetables, fresh arugula and bacon and honey glazed goat's cheese, was not only delicious but delightful to look at, in the above photo.


The extremely friendly and helpful staff (cute waiter!) brought my nephews paper and crayons while we waited, and the children had Öunalimonaad from apples grown in Saaremaa, Estonia containing no preservatives, artificial colors or flavors. The rest of us was treated to the restaurant's great selection of craft beers and ciders. Check out at least Moodne Klassika Pilsner of a quirky label, by a small Estonian Lehe Brewery, and exclusive Jaanihanso Brut Méthode Traditionnelle Vintage, a handcrafted strong dry cider from fresh farm pressed traditional Estonian juice apples. – Äitäh, thank you in Estonian!


FIN Katsoin viime viikonloppuna Foodies: Culinary Jet Set -dokumentin bloggaavista ruokakriitikoista, jotka matkaavat ympäri maailman syödäkseen parhaissa ravintoloissa. Minäkin olen foodie, josta tuli recyclie, ja suuntaan mielelläni vaikkapa Tallinnan Telliskivi Creative Cityyn, joka muodostuu 11 vanhasta teollisuusrakennuksesta keskellä kaupunkia ja joka vetää magneetin lailla puoleensa luovia yrityksiä – ja ruokapaikkoja.
Olin jo viime kesänä hengaillut ystävien kanssa tässä paikallisessa "Hipstervillessä" ja Peatus-nimisessä 1980-luvulta peräisin olevassa kunnostetussa junavaunussa, joka on pysäköity Telliskiven aseman taakse, käytöstä poistetulle sivuraiteelle. Joka kerran täällä ollessani minusta tuntuu kuin laskeutuisin kuuhun. En tiedä johtuuko se karun teollisista kulisseista vai kulmakunnan nimestä, joka saa minut ajattelemaan tellusta, mutta en kai sittenkään ole ainoa: alueella on aasialaista fuusioruokaa tarjoava Lendav Taldrik, eli "lentävä lautanen"!
Tällä kertaa matkustin siskoni Sallan perheen kanssa, ja valintamme lauantailounaalle oli Kivi Paber Käärid, 'Kivi, paperi ja sakset'. Vanhassa teollisuusrakennuksessa sijaitsevan KPK:n sisustus on viimeistä huutoa oleva sekoitus kierrätysmateriaalipintoja ja -esineitä.
Ruokalista on täysin gluteeniton, ja tulisen salsan ja luomusipulihillon kera tarjoiltavassa KPK:n naudanliha-cheddar-pekonipurilaisessa klassinen leipä on korvattu kukkakaali-juustotyynyllä. Nautimme myös savulohisalaatista vapaan kanan munien, lohimoussen, suolakurkkugranitan ja sipuli-kapriskastikkeen kera, ja Soe kikerherne-läätsesalat marineeritud köögiviljade ja värske ruccola salatiga peekoni ja mesise kitsejuustuga, eli lämmin kikhernesalaatti linssien, marinoitujen kasvisten, tuoreen rucolan ja pekonilla ja hunajalla kuorrutetun vuohenjuuston kera oli suussasulavaa silmänruokaa.
Erittäin ystävällinen ja avulias henkilökunta (söpö tarjoilija!) kiikutti huomaavaisesti siskonpojille paperia ja värikyniä odotellessamme. Lapset joivat Saarenmaalla kasvatetuista omenoista valmistettua Öunalimonaadia, joka ei sisällä säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita tai aromeja, ja meille muille tarjolla oli suuri valikoima artesaanioluita ja -siidereitä: tsekkaa ainakin pienen virolaisen Lehe Breweryn Moodne Klassika Pilsner – ja oluen hassunhauska koiraetiketti – samoin kuin ylellinen Jaanihanso Brut Méthode Traditionnelle Vintage, vahva ja kuiva siideri tuorepuristetuista virolaisista mehuomenoista. – Aitäh, kiitos viroksi!

Love life, traveling – and recycled, Katja K.

No comments:

Post a Comment