March 15, 2014

Blizzard Blinis

Photos ⎮ kuvat: Katja K. (Plate: Iittala)

ENG Helsinki got a head-start on Spring with record temperatures, and today the city woke up in a world that had turned white again!

I'm not complaining, cozily translating Mandela's official biography in Finnish. I'm working on the book, that comes out in May, with two colleagues – and having "blizzard blinis" (Russian buckwheat pancakes) for lunch!

I take the easy way around just letting the dough stand for an hour, although you could (should) leave it for a whole night and continue with the preparation the next day. The Russians apparently have a saying Pervyi blin komom which means something along the lines of "the first blini never turns out perfect" – or "the first attempt is the most difficult". I ate every one I made, though. Yummy!

FIN Helsingissä oltiin jo keväässä, ja tänään kaupunki heräsi jälleen valkoiseen maailmaan, mutta en valita, kun olen kotona lämpimässä suomentamassa Mandelan virallista elämäkertaa (jaan kirjan käännöstyön kahden kollegan kanssa, ja se julkaistaan jo toukokuussa) – ja syön lounaaksi blinejä! Laitan mutkat suoriksi ja annan helpon ohjeen mukaan taikinan seistä vain tunnin, mutta on toinenkin vaihtoehto, esimerkiksi Johanna Catanin Käykää päytään. Reseptejä vuoden juhliin -kirjassa uuden vuoden blinit valmistetaan pitkän kaavan mukaan seuraavasti:

"Blinien valmistamiseen menee kaksi päivää, joten laita taikina muhimaan, ennen kuin suuntaat uudenvuodenaaton karkeloihin.


Edellisenä päivänä:

4 dl maitoa
15 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Sekoita jauhot keskenään ja lisää maitoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja jätä yöksi huoneenlämpöön muhimaan.


Sitten:

21/2–3 dl taysmaitoa
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Kiehauta maito ja mausta suolalla. Lisää maito taikinaan ja anna hieman jäähtyä. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten varovasti sekoittaen.
Kuumenna voideltu blini- tai lettupannu ja paista samoin kuin paistaisit paksuja ohukaisia. Laita valmiit blinit lämpimään uuniin odottamaan. Yleensä yksi iso blini vierasta kohti riittää. Lettupannulla paistettuja blinejä menee useampikin.
Blinit voi myös paistaa etukäteen valmiiksi ja pakastaa. Sulata se huoneenlämmössä ja lämmitä sitten uunissa. Blinien muut tykötarpeet, mäti, smetana ja hienonnettu sipuli, nostetaan kulhoissa pöytään ja kukin rakentaa itselleen mieluisimman annoksen."

Venäjällä blinejä on sananlaskuissakin. Vihreässä Langassa kirjoitettiin 14.12.2012: "Pervyi blin komom. Lausahdus on venäläinen sananlasku, joka tarkoittaa 'ensimmäinen blini ei onnistu'." – Tai "alku aina hankalaa"! Minä nautin kuitenkin parempiin suihin jok'ikisen paistamani blinin! 

XXX, Katja K.

1 comment: