March 2, 2015

Picnics and Pony Rides



Photos ⎮ kuvat: Sini Pennanen/ Sininen Kuva #globehope #talmantalli

ENG Who says picnics are only for the summer? We dressed up in wool and filled a picnic basket with baked macaroni, berry juice and muffins, and headed to a combined winter picnic and pony ride in the woods around Talman Talli riding stables in Sipoo, Finland. 

Macaroni tightly wrapped in newspapers and old towels to keep it warm, we even carried real china in the basket. See our little photo report below, complete with comical situations organized by the pony called Raikuli, and the actual baked macaroni recipe that the little equestrians' – Saga and Pyry – Grandma wrote for him, Pyry!

FIN Kuka sanoo, ettei piknikille voi mennä talvella? Me puimme villaista ylle ja pakkasimme piknikkoriin makaronilaatikkoa, muffinsseja ja marjamehua ja suuntasimme yhdistetylle talvipiknikille ja poniratsastukselle metsään, sipoolaisen Talman Tallin kupeeseen.
Makaronilaatikko käärittiin tiukasti sanomalehtiin ja vanhoihin pyyhkeisiin, jotta se pysyisi lämpimänä, ja meillä oli korissa mukana oikeat lautasetkin. Tässä alla on pieni valokuvakertomuksemme, josta ei puutu Raikuli-ponin järjestämiä koomisia tilanteita, – ja makaronilaatikon resepti, jonka pikkuratsastajien, Sagan ja Pyryn, mummo varta vasten Pyry-pojalle kirjoitti!

XXX, Katja K.



"Hedda", the text on the blanket, makes me think of Danish "hygge", "a focus on small details that, no matter how small, add depth. These are the moments we rely on to give our lives shape and meaning, and that make us feel at home. Hygge weaves together the intimate daily things we do into a warm web that supports us." (Ilse Crawford: A Frame for Life, Rizzoli 2014)





Grandma's Baked Macaroni for Pyry

5 dl macaroni
2 l water
1 tsp salt
400 g ground pork and beef mixture
200 g ground beef
2 rather large onions, chopped
1/2 tsp caster sugar
(clove of garlic)
1/5 tsp white pepper
1 tsp curry
1 tsp paprika
1 tsp salt (or concentrated veal stock)
3 eggs
7 dl milk or beef stock
On top: Butter or margarine
Optional: Breadcrumbs and grated cheese

1 Bring the water to a boil. Add salt, followed by the macaroni. Mix well to avoid lumps (there's no need to mix later on). Cook for about 8 minutes, or according to instructions on the package. Do not put the lid on. Pour some cold water on the macaroni and transfer them to a colander to drain.

2 Take a frying pan, heat it, and put a little oil in the pan. Fry the not too finely chopped onions until golden brown. DO NOT BROWN! Add 1/2 teaspoon of caster sugar. Then stir in the ground pork and beef mixture, followed by the ground beef. Stir, do not sauté. Reduce the heat. If you wish, you can also stir in a minced clove of garlic. Then add white pepper, curry, paprika and salt (or concentrated veal stock, or a stock cube dissolved in some water). Mix well and let sit for a moment. Taste, and add salt if necessary.

3 Put the macaroni back to the kettle, add the minced meat mixture, and stir until smooth. Grease an oven dish with butter or margarine. Pour the mixture into the oven dish.

4 Then prepare the egg and milk mixture in the kettle. Whisk the eggs first, and then add the milk. Pour the mixture over the macaroni. Prick with a little spoon. Clean the edges of the dish. And if you wish, you may sprinkle some breadcrumbs and grated cheese on top.

5 Bake at the bottom of the oven at 175–200°C for 45-50 minutes. If you want to obtain a crispy, cheesy surface, add the grated cheese appr. 15 minutes before the end. - Do not forget the dish in the oven or it'll dry out! If you do not eat the macaroni right away, put a lid or foil on top!

Mummon makaroonilaatikko Pyrylle

5 dl makaroonia
2 l vettä
1 tl suolaa
400 g sika-nautajauhelihaa
200 g naudan jauhelihaa
2 isohkoa sipulia
1/2 tl hienosokeria
(valkosipulinkynsi)
1/5 tl valkopippuria
1 tl karria
1 tl paprikaa
1 tl suolaa (tai valmista lihaliemitiivistettä)
3 munaa
7 dl maitoa tai lihalientä
Voiteluun: voita tai margariinia
Päälle halutessa korppujauhoa ja juustoraastetta

1 Keitä vesi kiehuvaksi, lisää suola ja sitten makaroonit. Sekoita, etteivät makaroonit paakkuunnu (myöhemmin ei tarvitse sekoittaa). Keitä noin 8 minuuttia, tai pussissa olevan ohjeen mukaan. Älä pane kantta päälle. Laske hiukan kylmää vettä makaroonien päälle ja kaada ne kylmällä vedellä valeltuun lävikköön valumaan ja odottamaan jauhelihan kypsymistä.

2 Ota paistinpannu, kuumenna se ja pistä hiukan ruokaöljyä pannulle. Pilko sipulit valmiiksi (ei liian hienoksi, tai muuten ne väkevöityvät). Paista sipulit kuultavaksi. ÄLÄ RUSKISTA. Lisää 1/2 tl hienosokeria. Lisää sitten sika-nautajauheliha ja sekoita sipulien kanssa kuumalla pannulla hetki. Lisää sitten hyvä naudanliha. Sekoittele, älä ruskista. Pienennä lämpö pannussa. Voit laittaa myös hienonnetun valkosipulinkynnen ja sekoitella. Lisää sitten valkopippuri, karri, paprika ja suola tai suolan asemesta lihaliemitiivistettä (tai vesitilkkaan liuotetun lihaliemikuution). Sekoita hyvin ja anna hautua hetki. Maista ja tarkista suola.

3 Laita makaroonit takaisin kattilaan, jossa ne keitit. Lisää jauhelihaseos ja sekoita tasaiseksi. Voitele vuoka voilla tai margariinilla. Kaada seos vuokaan.

4 Tee sitten samassa kattilassa munamaito. Vatkaa ensin munat ja lisää sitten maito. Kaada seos makaroonien päälle. Pistele hieman lusikalla. Puhdista vuoan reunat roiskeista. Voit halutessasi ripotella päälle korppujauhoa ja juustoraastetta.

5 Paista 45–50 minuuttia 175–200-asteisen uunin alaosassa. Jos haluat rapean pinnan juustoraasteesta, laita raaste noin 15 minuuttia ennen laatikon lopullista kypsymistä ja kypsennä loppuun. – Älä unohda uuniin kuivumaan! Jos et heti syö, laita kansi tai folio päälle, ettei laatikko kuivu.





Product information

Globe Hope Alppiharju-cardigans, leftover mix yarn (peat, acryl, wool), and Jussi and Juuli, men's and women's socks, Finnish peat. The boy's woolly hat, Globe Hope for Unicef; the girl's Hali scarf, with hand-crocheted vintage lace, and Riemu woolly hat are made with woolen Swedish army scarves. Jaakko, a Hungary army gear sack, is originally from the 1960–70s, and Sääksi backpacks (navy) from the English army in the 1920s.
Gudrun Sjödén – dotted plate; striped Rand towel, organic cotton
Jamie Oliver – blue glass bottle, recycled glass
Jotex Hedda blanket, organic cotton, and Rattan picnic basket, braided rattan
Tammi (not pictured) – Linn Hallberg's and Margareta Nordqvist's Sigge, A little book of pony friendship, published in Finnish as Sinttu. Pieni kirja poniystävyydestä
Tiger – heart-shaped muffin forms



Behind the scenes – cinnamon buns, comical situations, and empty plates...







PS

Carrying your picnic stuff in a Bagnanas bag (above right), you'll always have (printed) cinnamon buns with you! Bagnanas manufactures screen printed bags made from certified organic and recycled materials in Europe. The felted brown blanket is handmade by Tuula Haanperä (Sipoo, Finland); the dotted plate Gudrun Sjödén, red plates Iittala.

2 comments:

  1. Tiina/Bridgehill
    Upeita ponikuvia!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Munkin sydän sulaa joka kerran, kun mä katselen näitä kuvia: poneja ja lasten suloisia poskia! <3

      Delete