Photo ⎮ kuva: Sini Pennanen (Sininen Kuva) on Reilun kaupan ruokaa ja elämää, the first Fairtrade cookbook in Finnish
ENG It's wonderful to see how vegan recipes are entering the Finnish Christmas dinner table to accompany ham and various types of root vegetable puddings – or to replace them altogether.
Even if you decided to stick to traditions, Olga Temonen gives a tip for an easy vegetable side for the holidays in her newly published book: Wanting to get off light, forget the puddings and cut rutabagas, parsnips and carrots into strips and bake in the oven.
I got a head start on roots last week when Finland celebrated 99 years of independence and prepared honey roasted root vegetables – even rutabaga, or swede, although I do remember my mother had written in my childhood diary that "rutabaga pudding" was one of my least preferred foods... I replaced the honey with agave nectar that has a low glycemic index (I spotted the natural sweetener in Yogamat.) A nice touch is also Dijon mustard that Olga topped her recipe off with *). And once you're at it, roasted root vegetables can be prepared for a couple of meals – they taste great even cold.
Honey roasted root vegetables
Fairtrade ingredients
1/2 dl honey
1/2 dl olive oil
Other ingredients
6 potatoes, chopped
4 carrots, chopped
150 g parsnips, chopped
150 g rutabaga, chopped
a pinch of salt
Preheat the oven to 225 degrees. Put the chopped root vegetables in a pan. Mix honey, olive oil and salt. Pour the honey oil onto the roots. Roast the roots in the oven for half an hour, or until they are done and caramelized.
*) 3 large carrots; 3 large parsnips; 2 teaspoons Dijon mustard (whole grain); 1 tablespoon honey; 1/2 dl olive oil; salt and black pepper; a small bunch of thyme (or 1 1/2 teaspoons dried)
Alternatively, if you eat fish, you could prepare an all-in-one meal on a bed of root vegetables. Here, Fairtrade wine crowns Mediterranean-inspired salmon on a bed of root vegetables garnished with capers and olives. – All you need is a fillet of rainbow trout, whitefish or sander (pike-perch). Thinly slice the vegetables and spread them on a pan. Add a dollop of Fairtrade olive oil, olives, capers and plenty of fresh thyme – add thyme also inside the fish. Lay the fish on the spicy bed, and pour Fairtrade white wine on top. Roast in a 200-degree oven until the fish and the vegetables are cooked.
PS Fancy something special for setting the table for your fish & roots meal? The pattern on this napkin by Havi is called "Ahvenet", or Perches, and it is a Pattern Bakery design.
FIN On ihana huomata, kuinka vegaanireseptit tekevät tuloaan joulupöytään kinkun ja erilaisten juureslaatikoiden seuraksi – tai tilalle.
Vaikka pysyisitkin perinteisellä linjalla, Olga Temonen vinkkaa uudessa suloisessa Olgan joulu -kirjassaan (Tammi, 2016): "Jos haluat päästä oikein helpolla, jätä laatikot tekemättä ja suikaloi tähän ruokaan (uunissa paistettu porkkana- ja palsternakkalisuke) myös lanttua. Kotimaiset juurekset ovat omiaan joulupöydässä."
Minä aloitin juurista jo kuluneella viikolla, kun Suomi juhli 99-vuotista itsenäisyyttään ja paahdoin uunissa hunajauunijuureksia – lanttuakin, vaikka muistan äitini aikoinaan Kanadassa kirjoittaneen lapsuuskirjaani, että "rutabaga pudding" kuului inhokkiruokiini. Korvasin hunajan Joogaruokaa-kirjasta bongaamallani agavesiirapilla, jolla on matala glykeeminen indeksi. Mukavan lisän tuo varmasti myös Olgan reseptissä *) oleva dijoninsinappi. Uunijuureksia voi tehdä kerralla parillekin aterialle. Ne maistuvat myös kylminä.
Hunajauunijuurekset
Reilun kaupan ainekset
1/2 dl hunajaa
1/2 dl oliiviöljyä
Muut ainekset
6 perunaa, pilkottuna
4 porkkanaa, pilkottuna
150 g palsternakkaa, pilkottuna
150 g lanttua, pilkottuna
ripaus suolaa
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Laita pilkotut juurekset uunivuokaan. Sekoita hunaja, oliiviöljy ja suola. Kaada hunajaöljy juuresten päälle. Paahda juureksia puoli tuntia uunissa, tai kunnes ne ovat kypsiä ja karamellisoituneita.
Tai sitten jos syöt kalaa, voit valmistaa juurespedillä kerralla kokonaisen aterian. Tässä, Reilun kaupan viini kruunaa välimerellisen lohen kapris-oliivijuurespedillä. – Tarvitset fileoitua kirjolohta, siikaa tai kuhaa. Leikkaa juurekset ohuiksi siivuiksi ja levitä ne uunipannulle. Lisää pannulle loraus Reilun kaupan oliiviöljyä, oliiveja, kapriksia ja reilusti tuoretta timjamia – laita timjamia myös kalan sisään. Nosta kala mausteiselle juurespedille, ja kaada kaiken ylle Reilun kaupan valkoviiniä. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes kala ja juurekset ovat kypsiä.
*) 3 isoa porkkanaa, 3 isoa palsternakkaa, 2 tl dijoninsinappia (kokojyväistä), 1 rkl hunajaa, 1/2 dl oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, pieni nippu timjamia (tai 1 1/2 tl kuivattua)
XXX, Katja K.
No comments:
Post a Comment