Photo ⎮ kuva: Sini Pennanen (Sininen Kuva) on Reilun kaupan ruokaa ja elämää, the first Fairtrade cookbook in Finnish
ENG It's only two weeks until Christmas, and I decided to give myself an early gift and start blogging again... How do you save money during the holidays? These here are the Real Simple readers' answers to the question of the month in November 2006, an issue that I happened to come across at a local flea market. – I especially liked the following:
- Throughout the year, I shop at thrift stores and yard sales for inexpensive (and often one-of-a-kind) vintage pots and vases. As the holidays near, I purchase bulbs and potting soil, fill all the pots, place them on a windowsill, water them and wait. When I need a gift, I simply select the pot closest to blooming or already in bloom and wrap some cellophane around it with a ribbon, and off I go with a welcome and unexpected gift. – Donna, California
- I've always found that homemade gifts are more fun to give and receive. In the past years, I made large batches of fudge, organic salsa, pesto from homegrown basil (see here for the recipes of Fairtrade Mango Salsa and Lemon and Cashew Pesto), and summer preserves from berries grown in our yard. I made fun labels for the jars and found cute holiday boxes on sale for the fudge. They were gifts everyone enjoyed, not only because they were tasty but also because they came from the heart (of my kitchen). – Julia, Colorado
- After canning season, I shop for mason jars on sale to fill with white or brown sugar, which I spice up with orange zest, cinnamon, or lavender. These make for thrifty gifts when an unexpected guest stops by. – John, Illinois
- I travel frequently throughout the year for my job and pick up free maps at visitor areas in each airport or hotel. I've found that maps are the perfect size for wrapping a variety of gifts. This cuts down on the extra cost of buying fancy paper and bows. The maps are colorful and interesting, and they store flat – no more unmanageable rolls of wrapping paper. – Jane, New York
- My favorite present during the holidays costs only a few cents but requires uninterrupted effort. I send individual notes to the people who have touched my life, thanking them for their kindness, patience, support, and laughter. Writing the letter is a gift for me and for them – a reminder that the holidays were intended for blessings, not Christmas sales. – Maggie, Massachusetts
A dearest thank you, my readers! PS A self-made gift could also be a beautifully packaged Blueberry spice, the recipe for which I found in swedish Yogamat, a book on delicacies for yoga practitioners:
1 dl blueberry powder
2 dl grated coconut
1 tbsp ground cardamom
1 tsp vanilla powder or seeds of 1 vanilla pod
Put all ingredients into a blender and grind finely. Store in a covered jar and use to spice your porridge or yogurt.
FIN Jouluun on vain kaksi viikkoa, ja päätin antaa itselleni lahjan etukäteen ja aloittaa bloggaamisen uudestaan... Miten sinä säästät rahaa lomien aikana? Nämä tässä ovat Real Simple -lehden lukijoiden vastauksia kuukauden kysymykseen marraskuussa 2006, numerossa, johon satuin törmäämään paikallisella kirpputorilla. – Pidin erityisesti seuraavista:
- Ostan ympäri vuoden edullisia (ja usein ainutlaatuisia) vintage-ruukkuja ja -maljakoita kirpputoreilta ja myyjäisistä. Juhlapyhien lähestyessä hankin kukkasipuleita ja istutusmultaa, täytän kaikki ruukut, asetan ne ikkunalaudalle, kastelen niitä ja odotan. Kun tarvitsen lahjan, valitsen vain kukkimaisillaan tai jo kukassa olevan ruukun, käärin sen sellofaaniin ja sidon ympärille nauhan, ja nappaan mukaani tervetulleen ja odottamattoman lahjan. – Donna, Kalifornia
- Olen aina ollut sitä mieltä, että kotitekoisia lahjoja on hauskempaa antaa ja saada. Viime vuosina olen ahkeroinut valtavia satseja fudgea, luomusalsaa, kotona kasvatetusta basilikasta valmistettua pestoa (katso täältä Reilun kaupan mangosalsan ja sitruuna-cashewpeston ohjeet) ja kesäisiä säilykkeitä pihamaamme marjoista. Liimasin purkkien kylkeen hauskat etiketit ja löysin fudgelle alennusmyynneistä söpöjä rasioita. Kaikki nauttivat lahjoista, ei vain siksi että ne olivat maukkaita vaan koska ne tulivat (keittiöni) sydämestä. – Julia, Colorado
- Syksyllä säilöntäajan jälkeen ostan alennusmyynnistä lasipurkkeja, jotka täytän valkoisella tai ruskealla sokerilla ja lisään mausteeksi appelsiininkuorta, kanelia tai laventelia. Kun saan odottamattomia vieraita, sokeripurkit ovat mukava ja edullinen kotiinvietävä. – John, Illinois
- Matkustan usein työni vuoksi ja napsin lentokentiltä tai hotelleista mukaani ilmaisia karttoja. Olen huomannut, että kartat ovat täydellinen kääre erilaisille lahjoile, ja vältyn kalliilta lahjapaperi- ja nauhaostoksilta. Kartat ovat värikkäitä ja mielenkiintoisia, ja niitä voi säilyttää pienessä tilassa, stop hankalille käärepaperirullille! – Jane, New York
- Oma suosikkilahjani maksaa vain muutaman lantin, mutta vaatii hetken keskittymistä. Lähetän nimittäin yksilöllisiä viestejä ihmisille, jotka ovat koskettaneet minua, ja kiitän heitä ystävällisyydestä, kärsivällisyydestä, tuesta ja yhteisistä nauruista. Viestien kirjoittaminen on lahja niin minulle itselleni kuin niiden saajille. Viestit ovat muistutus siitä, että juhlapyhinä merkitsevät joulutoivotukset, ei joulumyynti. – Maggie, Massachusetts
Rakkain kiitos, lukijani! PS Omatekoinen lahja voisi olla myös kauniisti pakattua Mustikkamaustetta, jonka ohjeen löysin Joogaruokaa-kirjasta:
1 dl mustikkajauhetta
2 dl kookoshiutaleita
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Säilytä kannellisessa purkissa ja käytä puuron tai jogurtin mausteena.
XXX, Katja K.
No comments:
Post a Comment