October 25, 2016

G Is For Grape





Photos ⎮ kuvat: Sini Pennanen (Sininen Kuva) on Reilun kaupan ruokaa ja elämääthe first Fairtrade cookbook in Finnish

ENG Grapes! The absolute star of get-togethers and fruit salads! With grapes you can also top off an Indian-style lentil curry, or do like the French and conjure up a beautiful sauce for salmon. Or flavor a grape and nut salad with Honey vinaigrette.

For other recipes from the first Finnish Fairtrade cookbook, Reilun kaupan ruokaa ja elämää click here.

 FIN Viinirypäleet ovat illanistujaisten ja hedelmäsalaattien ehdoton tähti, mutta niillä voi myös kruunata intialaistyylisen linssipadan tai loihtia ranskalaiseen tapaan kaunista kastiketta lohelle. Hunajavinegretti maustaa viinirypäle-pähkinäsalaatin. – Katso täältä lisää Reilun Kaupan ruokaa ja elämää -reseptejä.


XXX, Katja K.


Indian lentil and grape curry

4 servings

Fairtrade ingredients
a small bunch of grapes, halved (instead of grapes, you can opt for diced banana)
black pepper

Other ingredients
1 onion, diced
1 apple, diced
2 tps oil
2 tbsp curry powder
1 tbsp garam masala
4 dl vegetable stock
2 dl coconut milk
2 dl red lentils
salt to taste
fresh coriander

Heat oil in a saucepan. Sauté the diced onion and apple in oil for a few minutes. Add curry and garam masala and cook for another minute. Add vegetable broth, coconut milk and rinsed lentils. Bring to a boil and then reduce heat. Cook over low heat, under a lid for about 25 minutes. In the meantime, halve the grapes and add them to the pan. Season with salt and pepper. Serve with Fairtrade whole-grain rice or quinoa.

Salmon in grape sauce

4 servings

1 salmon fillet

Sauce
Fairtrade ingredients
a small bunch of grapes, pitted and halved
1/2 dl white wine
black pepper

Other ingredients
1 carrot, finely sliced
1 leek, finely sliced
1 1/2 dl fish stock
1 tbsp flour
a generous pat of butter
a dollop of cream
salt

Melt butter in a pan. Quickly sauté the carrot and leek slices in butter. Put the vegetables aside. For the sauce, add flour to the pan. Blend until smooth. Pour in white wine and fish stock. Mix. Slice the salmon fillet thinly (like when preparing gravlax). Quickly fry on both sides, and toss in the halved grapes. Season with salt and pepper. Add the vegetables and a dollop of cream. Serve the salmon fillets with sauce.

Fruit salad with yogurt sauce

4 servings

Fairtrade ingredients
300 g grapes
2 bananas
1/2 dl lemon juice

Other ingredients
1 small honeydew melon

Sauce
6 tps Fairtrade honey
1 tsp Faitrade lemon peel, grated
2 dl natural yogurt

Mix the sauce and let it stand for 1 hour. Halve the grapes (pitting them, if you want to) and dice the honeydew. Slice the bananas and squeeze lemon juice over them. Mix the salad carefully and serve in bowls with yogurt sauce.

You can optionally serve the fruit salad with white chocolate mousse.

Fairtrade ingredients
100 g white chocolate
1 tbsp lemon juice

Other ingredients
2 dl whipping cream

Bring cream to a boil in a small saucepan. Chop chocolate, toss it in the cream and stir until it melts. Cool to room temperature and then allow to cool in the fridge. Whip the cold cream until stiff and season with lemon juice. 

Finland's national alcoholic beverage retailing monopoly Alko's sortiment has included ethical trade products already since 2007 and currently 50 products bear an internationally acknowledged ethical certification, that is, either a Fair Trade, Fair For Life or For Life certification. On the left, Ecologica El Condor Torrontes Chardonnay 2016 (EUR 9,99, Argentina).


Intialainen linssi-viinirypälepata

4 annosta

Reilun kaupan ainekset
pieni terttu viinirypäleitä, puolitettuna (voit halutessasi korvata viinirypäleet banaanikuutioilla)
mustapippuria

Muut ainekset
1 sipuli, kuutioituna
1 omena, kuutioituna
2 tl öljyä
2 rkl currya
1 rkl garam masalaa
4 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
2 dl punaisia linssejä
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli- ja omenakuutioita öljyssä muutama minuutti. Lisää curry ja garam masala ja kypsennä vielä hetki. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja huuhdotut linssit. Kiehauta ja vähennä sitten lämpöä. Kypsennä miedolla lämmöllä, kannen alla noin 25 minuuttia.
Halkaise sillä välin viinirypäleet ja lisää ne lopuksi pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa reilun kaupan täysjyväriisin tai kvinoasuurimoiden kera.

Lohta ja viinirypälekastiketta

4 annosta

1 lohifilee

Kastike
Reilun kaupan ainekset
pieni terttu viinirypäleitä (joista olet poistanut siemenet), puolitettuna
1/2 dl valkoviiniä
mustapippuria

Muut ainekset
1 porkkana, ohuina suikaleina
1 purjo, ohuina suikaleina
1 1/2 dl kalalientä
1 rkl jauhoja
reilu nokare voita
loraus kermaa
suolaa

Sulata voi pannulla. Paista porkkana- ja purjosuikaleita nopeasti voissa. Nosta kasvikset sivuun. Lisää pannulle kastiketta varten jauhot. Sekoita tasaiseksi. Lorauta pannulle valkoviini ja kalaliemi. Sekoita. Viipaloi lohifilee ohuelti (graavilohen tapaan). Paista nopeasti pannulla molemmin puolin. nakkaa puolitetut viinirypäleet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kasvikset ja loraus kermaa. Tarjoile lohifileet kastikkeen kera.  

Hedelmäsalaatti jogurttikastikkeen kera

4 annosta

Reilun kaupan ainekset
300 g viinirypäleitä
2 banaania
1/2 dl sitruunamehua

Muut ainekset
1 pieni hunajameloni

Kastike
6 tl Reilun kaupan hunajaa
1 tl Reilun kaupan sitruunan kuorta, raastettuna
2 dl maustamatonta jogurttia

Sekoita kastike ja anna maustua 1 tunti. Halkaise viinirypäleet (poista niistä halutessasi kivet) ja kuutioi hunajameloni. Viipaloi banaanit ja purista viipaleille sitruunamehua. Sekoita hedelmäsalaatti varovasti, jaa annoskulhoihin ja tarjoile jogurttikastikkeen kera.

Voit halutessasi tarjoilla hedelmäsalaatin lisänä valkosuklaavaahtoa.

Reilun kaupan ainekset
100 g valkosuklaata
1 rkl sitruunamehua

Muut ainekset
2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma kiehuvaksi pienessä kattilassa. Paloittele suklaa joukkoon. Sekoittele, kunnes suklaa sulaa. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta sitten jääkaappiin. Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi ja mausta sitruunamehulla.

No comments:

Post a Comment