March 26, 2016

Buddha Bowl



Photos ⎮ kuvat: Katja K.

ENG Today I had my first Buddha bowl, also referred to as glory or hippie bowls, or meal-sized bowls filled with simple pure food that is "enjoyed with deep gratitude... in a unique, large-sized bowl which you can become accustomed to as a symbol of nourishment and gratitude", as one of the contributors of mindbodygreen.com put it (click for guidelines on the different components of Buddha bowls). 

I whipped up mine with everything I could find in the kitchen: a couple of boiled beetroots for color, kale salad that was left over from yesterday, brown rice, cashew nuts, chickpeas and shredded carrots, topped off with a nutty garlic tahini vinaigrette – and alfalfa sprouts that I nowadays keep sprouting on a weekly basis! 
After the meal I was amazed to learn how healthy my alfalfa sprouts actually are. Low in calories, alfalfa sprouts are a high-antioxidant food rich in dietary fiber and protein, containing vitamins A, B (niacin, thiamin, riboflavin, folate, pantothenic acid as well as B6 and B12), C, E and K; minerals such as calcium, iron, magnesium, potassium and zinc; isoflavones and other phytoestrogens; as well as compounds called saponins.



Eating alfalfa sprouts help boost your immune system, giving you a normal heart beat, healthy skin and muscles. It helps lose and control weight, combat cholesterol, lowering bad cholesterol levels while maintaining good cholesterol levels, and control blood sugar by lowering blood glucose levels. Alfalfa has mild diuretic properties, helps in food digestion and regulates bowel movement. The sprouts help fight infection, improve heart and bone health (increased bone formation and improved bone density) and minimize excessive menstruation, PMS and symptoms of menopause. 
According to some sources alfalfa sprouts relieve kidney and bladder problems, upset stomach, asthma and arthritis, and increase milk supply in nursing mothers. They may also slow down the aging process and reduce the risk of cancer (leukemia, pancreatic and colon cancer as well as fibrocystic breast tumors), heart disease (artery hardening), inflammation, osteoporosis and strokes.



Alfalfa? Those little things? Now I'm even more grateful: I'm getting healthy food, Easter holidays are here, I'm progressing with my running training and getting to translate some Italian modern poetry (soon more about that)... and I can see light in the end of the tunnel after a painful divorce. – My "buddha bowl" is a Northern African design from the flea market and the Thai cutlery is my Mom's. She bought the whole set for 20 dollars while stopping in the country on her trip around the world in the mid 60s.

FIN Nautin tänään ensimmäisen Buddha bowl -ateriani. Englanniksi näitä isoja kulhollisia puhdasta ja yksinkertaista ​​ruokaa kutsutaan myös ylistys- tai hippikulhoiksi. Ruoka "nautitaan syvästi kiitollisena... uniikista, suuresta kulhosta, jota voi ajan mittaan alkaa pitämään ravinnon ja kiitollisuuden symbolina", kuten yksi mindbodygreen.com-bloggareista kirjoitti (klikkaa linkkiä, jos haluat lukea lisää Buddha-aterioiden kokoamisesta). Minä kehitin kokoon oman versioni kaikesta, mitä keittiöstä sattui löytymään: lehtikaalisalaattia, jota oli jäänyt eilisestä, pari keitettyä punajuurta väriä antamaan, täysjyväriisiä, cashew-pähkinöitä, kikherneitä, porkkanaraastetta ja kaiken kruunuksi pähkinänmakuista tahini-valkosipulivinegrettiä – ja sinimailasen ituja, joita edelleen idätän viikoittain! Aterian jälkeen luin eri lähteistä, kuinka terveellisiä kasvattamani idut oikestaan ovat.
Vähäkaloriset sinimailasen idut ovat hyvin antioksidanttipitoista ruokaa, josta saa runsaasti kuitua ja proteiinia, vitamiineja B (niasiini, tiamiini, riboflaviini, folaatti, pantoteenihappo ja sekä B6 että B12), C, E ja K, mineraaleja, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä, isoflavoneja ja muita kasviestrogeenejä samoin kuin saponiinejä.
Sinimailasen itujen syöminen vahvistaa osaltaan immuunijärjestelmää ja lihaksistoa, normalisoi sydämen sykettä ja heleyttää ihoa. Se auttaa laihdutuksessa, painonhallinnassa ja taistelussa kolesterolia vastaan, sillä idut alentavat huonoa kolesterolia ylläpitäen samalla hyvää kolesterolitasoa. Se auttaa lisäksi hallitsemaan verensokeria alentamalla veren glukoosipitoisuutta. Sinimailasen iduilla on lieviä diureettiominaisuuksia, ne edesauttavat ruoansulatusta ja sääntelevät suolen toimintaa. Idut auttavat torjumaan infektioita, kohentamaan sydämen ja luuston terveyttä (lisääntynyt luun muodostuminen ja luutiheys) ja minimoimaan liiallisia kuukautisia ja sekä PMS- että vaihdevuosioireita.
Joidenkin lähteiden mukaan sinimailasen idut voivat lievittää munuais- ja virtsarakkovaivoja, vatsavaivoja, astmaa ja niveltulehdusta sekä lisätä imettävien äitien maidoneritystä. Sinimailasen itujen nauttiminen voi myös hidastaa ikääntymistä, ennaltaehkäistä tulehduksia, osteoporoosia ja aivohalvauksia ja vähentää riskiä sairastua syöpään (leukemia, haiman ja paksusuolen syövät sekä rintasyöpä) tai sydänsairauksiin (valtimoiden kovettuminen).
Nuo pienet sinimailasen idut? Nyt olen entistäkin kiitollisempi: syön terveellistä ruokaa, olen pääsiäislomalla, juoksuharjoitteluni etenee, saan kääntää otteita italialaisesta modernista runoudesta (siitä pian lisää)... ja voin jo nähdä valoa tunnelin päässä kivuliaan avioeron jälkeen. – Minun "buddha-kulhoni" on pohjoisafrikkalaista designia kirpputorilta ja thaimaalaiset ruokailuvälineet äitini aarteita. Hän osti koko setin 20 dollarilla pysähtyessään maassa maailmanympärysmatkallaan 1960-luvun puolivälissä.

XXX, Katja K.

No comments:

Post a Comment