ENG I've been collecting kale recipes on my Pinterest board for some time now, and making green smoothies – for two portions you need 4 medium kale leaves, 1 avocado, handful of fresh spinach, 1 pear, 5 dates, orange juice for the right consistency, and, optionally, a handful of ice.
Now, I'm a penny-pincher, and Salla Korpela's recent Kale. Kaikkea hyvää lehtikaalista (Paasilinna, only in Finnish) has opened a completely new perspective to the nutrient-rich cabbage: In her book, Korpela writes about how the plant was first cultivated during war and times of scarcity, and how "for the Scots, kale was once such a staple that the word 'kail' has colloquially become to stand for food in general. There is also a saying 'to be off one's kail', which means that someone is too sick to eat anything."
The author is a translator (like me), and I was particularly fond of the following passage:
I personally became interested in cabbages some ten years ago when translating a novel. The Norwegian protagonist of the novel had a Chinese boyfriend who wondered why the Nordic people would snack on sandwiches as the garnishings are so expensive, and often tasteless. The boyfriend would just nibble on some cabbage – simply cutting the cabbage into thin strips, quickly frying it in oil in a hot pan, and topping all off with garlic, chili and soy sauce. (Transl. Katja K.)
I've also come to notice that kale is real fast food, either simply sautéed or tossed with pasta. Of the books recipes, I've prepared Colcannon, that is, Irish mashed potatoes with kale (everybody liked it at the summer cottage!), and Cabbage salad of goddesses with Green goddess dressing (I ate it with a dear friend!). This cabbage is here to stay!
FIN Ihan hulluna kaleen! Olen jo jonkin aikaa (toiveikkaasti) kerännyt lehtikaaliohjeita Pinterest-taululleni ja tehnyt Kodin Kuvalehdestä kekkaamaani viherpirteloä, jossa kahteen annokseen tulee 4 keskikokoisen lehtikaalin lehden lisäksi 1 avokado, kourallinen tuoretta pinaattia, 1 päärynä, 5 taatelia ja appelsiinimehua, jotta saat smoothiesta haluamasi paksuista. Halutessasi voit lisätä myös kourallinen jäitä.
Nyt loppukesästä Salla Korpelan Kale. kaikkea hyvää lehtikaalista (Paasilinna) on avannut ravintorikkaasta kaalista aivan uuden ulottuvuuden penninvenyttäjälle: Korpela kertoo, kuinka kasvia on ennen vanhaan viljelty pula- ja sota-aikoina ja kuinka "skoteille kale on joskus aikoinaan ollut niin päivittäistä perusruokaa, että sana 'kail' on tullut puhekielessä tarkoittamaan ruokaa ylipäätään. Tästä myös sanonta 'to be off one's kail', joka tarkoittaa että joku on liian sairas syömään mitään."
Kirjoittaja on kääntäjä (niin kuin minäkin), ja pidin erityisesti seuraavasta katkelmasta:
Itse kiinnostuin kaaleista kymmenkunta vuotta sitten erästä romaania kääntäessäni. Norjalaisen romaanin päähenkilöllä oli kiinalainen poikaystävä, joka ihmetteli, miksi me täällä Pohjoismaissa pikku nälän yllättäessä syömme voileipää – leivänpäällysteet kun ovat niin kalliita ja usein mauttomia. Poikaystävä itse paistoi huikopalaksi kaalia – kaali ohuiksi suikaleiksi, nopea paisto öljyssä kuumalla pannulla, mausteeksi valkosipulia, chiliä ja soijakastiketta.
Olen itsekin todennut, että lehtikaali on todellista pikaruokaa, pannulla tai pastan joukossa. Kirjan ohjeista olen lisäksi valmistanut colcannonia eli irlantilaista lehtikaali-perunamuhennosta (mökkiporukan suosikki!) ja jumalattaren kaalisalaattia vihreän jumalattaren salaatinkastikkeen kera (maistui myös sydänystävälle!). Tämä kaali on tullut minun elämääni jäädäkseen!
XXX, Katja K.
No comments:
Post a Comment