Photo ⎮ kuva: Meatless meatballs of Pulled Oats, Katja K.
ENG I've cycled a lot recently, and to fuel myself I've eaten Pulled Oats, among others. – See the tweaked meatless meatballs recipe below!
Chosen as The Finnish Food of The Year 2017, Pulled Oats is a ready to use oat and bean protein product containing 21% oats in different forms, as well as both pea and bean protein, 21% and 11% respectively. Producer Gold&Green Foods gets rhetorical describing the balanced union between oats and beans:
"Oat is the Northern superfood. It has amazing effects on the heart health, blood sugar and digestion. Oat is also one of the most ecological crops in the world. At the end of the fork, oats & beans are yin & yang, forming together the perfectly balanced protein and a tender, juicy food structure.
I also learn that one hundred grams of Pulled Oats contain 30 grams of protein and eg. iron and potassium 42% and 19.5% of the daily benchmark dose, respectively.
A complete source of protein contains all the necessary amino acids (in the following list, only cysteine is not necessary for our body), and for one hundred grams of chicken breast and Pulled Oats the values are as follows, respectively:
Chicken breast (mg/ 100g)/ Pulled Oats (mg/ 100g)
Isoleucine 780/ 1239
Leucine 1100/ 2324
Lysine 990/ 1673
Methionine 440/ 426
Cysteine 260/ 425
Phenylalanine 710/ 1532
Threonine 600/ 1064
Tryptophan 180/ 419
Valine 980/ 1508
Histidine 320/ 717
We've got ourselves a winner! The chicken breast only beats Pulled Oats in methionine! It's amazing!
*
I often prepare "Vegetarian grannie's meatless meatballs", according to the recipe on the Nude Pulled Oats package. I like to replace the raw, finely grated potato with leftover potato mash, though, as I find it makes the texture of the pulled oats balls softer.
250 g Nude Pulled Oats
1/4 dl breadcrumbs
2 dl dried roasted onions
1/2–1 tsp salt
1/2 tsp paprika powder
1/2 tsp black pepper
1/4 dl water
1 dl cream
1 egg (or 1 tbsp lupine flour and 1 tbsp water)
1 raw potato, finely grated (or leftover mashed potatoes)
Mix the breadcrumbs, onions, spices, water and cream in a bowl and leave for 5 minutes. Crumble the pulled oats in the mixture, add the egg and grated potato – or potato mash. Blend evenly and roll the mixture into small balls with oiled hands. Bake at 200 degrees Celsius for 10 minutes or until the balls are golden brown.
Malmgård Buckthorn Vinegar and Cold Pressed Rapeseed Oil that I picked up in the mansion house shop during my recent cycling trip in the Lovisa region.
FIN Olen viime aikoina pyöräillyt paljon, ja polttoaineeksi olen nauttinut muiden muassa Nyhtökauraa (voinko siis hyvällä syyllä kutsua itseäni kauramoottoriksi?) – katso tuunattujen Vegemummon lihattomien lihapullien ohje alla!
Vuoden 2017 suomalaiseksi elintarvikkeeksi valittu Nyhtökaura on kypsä kaura-papu-proteiinivalmiste, jossa on 21% kauraa eri muodoissa, 21% herne- ja 11% härkäpapuproteiinia. Valmistaja Gold&Green Foods kuvailee sivuillaan korkealentoisesti kauran ja pavun tasapainoista liittoa:
"Kaura on oikea pohjolan superfood. Se vaikuttaa suotuisasti sydämen terveyteen, verensokeriin ja ruoansulatukseen. Kaura on myös yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista. Kaura & papu ovat kuin yin & yang. Ravitsemuksellisesti ne muodostavat täydellisen tasapainoisen kasviproteiinin ja antavat Nyhtökaura-tuotteille mehevän ja miellyttävän rakenteen.
Täydellinen proteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot (seuraavista ainoastaan kysteiini ei ole elimistöllemme välttämätön), ja sadassa grammassa kananrintaa ja nyhtökauraa niitä on seuraavasti:
Kananrinta (mg/ 100g)/ Nyhtökaura (mg/ 100g)
Isoleusiini 780/ 1239
Leusiini 1100/ 2324
Lysiini 990/ 1673
Metioniini 440/ 426
Kysteiini 260/ 425
Fenyylialaniini 710/ 1532
Treoniini 600/ 1064
Tryptofaani 180/ 419
Valiini 980/ 1508
Histidiini 320/ 717
Kananrinta päihittää Nyhtökauran vain metioniinin määrässä! Mahtavaa!
*
Teen usein "Vegemummon lihattomia pullia", joiden ohjeen bongasin pakkauksen kyljestä ja joissa mielelläni itse korvaan ohjeen raa'an, hienoksi raastetun perunan tähteeksi jääneellä perunamuhennoksella, jolloin pullien koostumuksesta tulee mielestäni pehmeämpi.
250 g Nude Nyhtökaura -valmistetta
1/4 dl korppujauhoja
2 dl paahdettua sipulirouhetta
1/2–1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/4 dl vettä
1 dl kermaa
1 muna (tai 1 rkl lupiinijauhoa ja 1 rkl vettä)
1 raaka peruna hienoksi raastettuna (tai sopivasti tähteeksi jäänyttä perunamuusia)
Sekoita korppujauhot, sipuli, mausteet, vesi ja kerma kulhossa ja anna turvota 5 minuuttia. Murustele nyhtökaura taikinan joukkoon, lisää muna ja raastettu peruna – tai perunasose. Vaivaa tasaiseksi ja pyörittele taikinasta öljytyin käsin pieniä palloja. Paista 200 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.
Love life, cycling – and healthy eating, Katja K.
PS Other new Finnish products high on oats that I like:
Oatis – Oat snacks with blueberry pie flavor, made with Finnish gluten-free whole grain oat flour and potato granules. The others flavors are Sea Salt and Arrabbiata Pesto, or tomato, cheese, chili pepper and garlic flavoured snacks. ⎮ Mustikkapiirakanmakuisia kaurasnacksejä, jotka on valmistettu suomalaisesta gluteenittomasta täysjyväkaurajauhosta ja perunarouheesta. Muut maut ovat Sea Salt ja tomaatin, juuston, chilin ja valkosipulin makuinen Arrabbiata Pesto.
Yosa – In mid '90s Finnish Yosa was a pioneer, being the world premiere for a product made by fermentation of oat, utilizing selected probiotic lactic acid and bifido bacteria. The Yosa product range is 100 % plant-based made of Finnish wholegrain oats free from soya, milk, lactose and preservatives full of beneficial lactic acid- and bifido-bacteria. Yosa Sport, an oat snack rich in pea protein, is one among the newly launched Yosa products. ⎮ Kotimainen Yosa oli 1990-luvun puolivälissä ensimmäinen tuote maailmassa, jota valmistettiin fermentoimalla kauraa probioottisilla maitohappo- ja bifidobakteereilla. Yosa-tuotteet valmistetaan suomalaisesta täysjyväkaurasta, ja ne ovat 100 % kasviperäisiä, maidottomia, laktoosittomia ja soijattomia. Yosa-tuoteperheen uutuuksiin lukeutuu proteiinipitoinen Yosa Sport -kauravälipala, jonka proteiininlähteenä toimii herneproteiini.
No comments:
Post a Comment