August 13, 2017

High on Oats



Photo
 ⎮ 
kuva: Meatless meatballs of Pulled Oats, Katja K. 

ENG I've cycled a lot recently, and to fuel myself I've eaten Pulled Oats, among others. – See the tweaked meatless meatballs recipe below!

Chosen as The Finnish Food of The Year 2017, Pulled Oats is a ready to use oat and bean protein product containing 21% oats in different forms, as well as both pea and bean protein, 21% and 11% respectively. Producer Gold&Green Foods gets rhetorical describing the balanced union between oats and beans:

"Oat is the Northern superfood. It has amazing effects on the heart health, blood sugar and digestion. Oat is also one of the most ecological crops in the world. At the end of the fork, oats & beans are yin & yang, forming together the perfectly balanced protein and a tender, juicy food structure.

I also learn that one hundred grams of Pulled Oats contain 30 grams of protein and eg. iron and potassium 42% and 19.5% of the daily benchmark dose, respectively.
A complete source of protein contains all the necessary amino acids (in the following list, only cysteine ​​is not necessary for our body), and for one hundred grams of chicken breast and Pulled Oats the values are as follows, respectively:

Chicken breast (mg/ 100g)/ Pulled Oats (mg/ 100g)
Isoleucine    780/ 1239
Leucine    1100/ 2324
Lysine    990/ 1673
Methionine    440/ 426
Cysteine    260/ 425
Phenylalanine    710/ 1532
Threonine    600/ 1064
Tryptophan    180/ 419
Valine    980/ 1508
Histidine    320/ 717

We've got ourselves a winner! The chicken breast only beats Pulled Oats in methionine! It's amazing!

*

I often prepare "Vegetarian grannie's meatless meatballs", according to the recipe on the Nude Pulled Oats package. I like to replace the raw, finely grated potato with leftover potato mash, though, as I find it makes the texture of the pulled oats balls softer.

250 g Nude Pulled Oats
1/4 dl breadcrumbs
2 dl dried roasted onions
1/2–1 tsp salt
1/2 tsp paprika powder
1/2 tsp black pepper
1/4 dl water
1 dl cream
1 egg (or 1 tbsp lupine flour and 1 tbsp water)
1 raw potato, finely grated (or leftover mashed potatoes)

Mix the breadcrumbs, onions, spices, water and cream in a bowl and leave for 5 minutes. Crumble the pulled oats in the mixture, add the egg and grated potato – or potato mash. Blend evenly and roll the mixture into small balls with oiled hands. Bake at 200 degrees Celsius for 10 minutes or until the balls are golden brown.

Malmgård Buckthorn Vinegar and Cold Pressed Rapeseed Oil that I picked up in the mansion house shop during my recent cycling trip in the Lovisa region.  

FIN Olen viime aikoina pyöräillyt paljon, ja polttoaineeksi olen nauttinut muiden muassa Nyhtökauraa (voinko siis hyvällä syyllä kutsua itseäni kauramoottoriksi?) – katso tuunattujen Vegemummon lihattomien lihapullien ohje alla!

Vuoden 2017 suomalaiseksi elintarvikkeeksi valittu Nyhtökaura on kypsä kaura-papu-proteiinivalmiste, jossa on 21% kauraa eri muodoissa, 21% herne- ja 11% härkäpapuproteiinia. Valmistaja Gold&Green Foods kuvailee sivuillaan korkealentoisesti kauran ja pavun tasapainoista liittoa:

"Kaura on oikea pohjolan superfood. Se vaikuttaa suotuisasti sydämen terveyteen, verensokeriin ja ruoansulatukseen. Kaura on myös yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista. Kaura & papu ovat kuin yin & yang. Ravitsemuksellisesti ne muodostavat täydellisen tasapainoisen kasviproteiinin ja antavat Nyhtökaura-tuotteille mehevän ja miellyttävän rakenteen.

Pakkauksesta voin lisäksi lukea, että sadan gramman annoksessa Nyhtökauraa on 30 grammaa proteiinia ja mm. rautaa 42% ja kaliumia 19,5 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.
Täydellinen proteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot (seuraavista ainoastaan kysteiini ei ole elimistöllemme välttämätön), ja sadassa grammassa kananrintaa ja nyhtökauraa niitä on seuraavasti:

Kananrinta (mg/ 100g)/ Nyhtökaura (mg/ 100g)
Isoleusiini    780/ 1239
Leusiini    1100/ 2324
Lysiini    990/ 1673
Metioniini    440/ 426
Kysteiini    260/ 425
Fenyylialaniini    710/ 1532
Treoniini    600/ 1064
Tryptofaani    180/ 419
Valiini    980/ 1508
Histidiini    320/ 717

Kananrinta päihittää Nyhtökauran vain metioniinin määrässä! Mahtavaa!

*

Teen usein "Vegemummon lihattomia pullia", joiden ohjeen bongasin pakkauksen kyljestä ja joissa mielelläni itse korvaan ohjeen raa'an, hienoksi raastetun perunan tähteeksi jääneellä perunamuhennoksella, jolloin pullien koostumuksesta tulee mielestäni pehmeämpi.

250 g Nude Nyhtökaura -valmistetta
1/4 dl korppujauhoja
2 dl paahdettua sipulirouhetta
1/2–1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/4 dl vettä
1 dl kermaa
1 muna (tai 1 rkl lupiinijauhoa ja 1 rkl vettä)
1 raaka peruna hienoksi raastettuna (tai sopivasti tähteeksi jäänyttä perunamuusia)

Sekoita korppujauhot, sipuli, mausteet, vesi ja kerma kulhossa ja anna turvota 5 minuuttia. Murustele nyhtökaura taikinan joukkoon, lisää muna ja raastettu peruna – tai perunasose. Vaivaa tasaiseksi ja pyörittele taikinasta öljytyin käsin pieniä palloja. Paista 200 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.

Love life, cycling – and healthy eating, Katja K. 

PS Other new Finnish products high on oats that I like:

Oatis – Oat snacks with blueberry pie flavor, made with Finnish gluten-free whole grain oat flour and potato granules. The others flavors are Sea Salt and Arrabbiata Pesto, or tomato, cheese, chili pepper and garlic flavoured snacks.  Mustikkapiirakanmakuisia kaurasnacksejä, jotka on valmistettu suomalaisesta gluteenittomasta täysjyväkaurajauhosta ja perunarouheesta. Muut maut ovat Sea Salt ja tomaatin, juuston, chilin ja valkosipulin makuinen Arrabbiata Pesto. 


Puhtikaura – Made with Finnish whole grain oats, Puhtikaura was chosen as the Finnish Food of The Year in 2016. Puhtikaura is the market's first and only pre-cooked, powdered whole grain oat product. It can be enjoyed as both breakfast and evening snack mixed with cold milk and juice soup, or with turkish yogurt, berries and honey. Mixed in your workout drink, its healthy carbohydrates keep blood glucose stable for a long time. New products have also been developed alongside the original Puhtikaura, such as PuhtiPro with fava or broad bean protein and Puhti-Omega with flax seeds.Kotimaisesta täysjyväkaurasta valmistettu Puhtikaura valittiin Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi vuonna 2016. Puhtikaura on markkinoiden ensimmäinen ja ainoa esikypsennetty puuterimainen täysjyväkaurajauhe. Sen voi nauttia aamu- ja iltapalana kylmään maitoon ja mehukeittoon sekoitettuna tai turkkilaisen jogurtin, marjojen ja hunajan kera. Treenijuomaan sekoitettuna sen hyvät hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena pitkään. Puhtikauran rinnalle on kehitetty myös uusia tuotteita, esimerkiksi härkäpavulla höystetty PuhtiPro-proteiinijauhe ja pellavansiemenillä terästetty Puhti-Omega.

Yosa – In mid '90s Finnish Yosa was a pioneer, being the world premiere for a product made by fermentation of oat, utilizing selected probiotic lactic acid and bifido bacteria. The Yosa product range is 100 % plant-based made of Finnish wholegrain oats free from soya, milk, lactose and preservatives full of beneficial lactic acid- and bifido-bacteria. Yosa Sport, an oat snack rich in pea protein, is one among the newly launched Yosa products. Kotimainen Yosa oli 1990-luvun puolivälissä ensimmäinen tuote maailmassa, jota valmistettiin fermentoimalla kauraa probioottisilla maitohappo- ja bifidobakteereilla. Yosa-tuotteet valmistetaan suomalaisesta täysjyväkaurasta, ja ne ovat 100 % kasviperäisiä, maidottomia, laktoosittomia ja soijattomia. Yosa-tuoteperheen uutuuksiin lukeutuu proteiinipitoinen Yosa Sport -kauravälipala, jonka proteiininlähteenä toimii herneproteiini.

No comments:

Post a Comment