August 3, 2017

Culinary Cyclist


Photos: Katja K.
ENG Inspired by The Culinary Cyclist (Elly Blue Publishing, 2015), the sweet title of a book by Anna Brones of equally sweet contents that well describes the kind of slow (food) bicycle riding introduces to my life and traveling, here's my advice for preparing for your slow road trips out of town, as well as some of my fav biking trip pics in 2017, so far...


A mural in Lovisa, Finland.

1) Route planning – When planning ahead for your route, remember to check bike forums for easy access and alternative routes: Last year I had an experience I'll surely want to avoid in the future as I had planned to ride my bicycle through the last leg of my journey to the summer cottage, along E75 from Hartola to Joutsa, and found out the hard way it's absolutely too busy and narrow, not suitable for bicycles (took the bus instead, see below). 

2) Bus & booking – Cover busier stretches of road on bus: your bicycle will easily travel in the trunk of the bus for a minimum charge. If you're traveling in busy hours, contact your bus company to ask for availability (in Finnish, the person responsible for operations is called ajomestari). My favorite bus company in Finland is Savonlinja, operating both of the lines I mostly use, that is, Helsinki-Jyväskylä and Helsinki-Loviisa. Very friendly and helpful staff, and there's always been room for my bicycle!

3) Maintenance – I say, opt for an easy maintenance bike! But remember to take care of the maintenance! I myself ride a fixie (or a fixed-gear bike) with coaster brakes (or back pedal or foot brake). My preferred bicycle repair shop in Helsinki is Fillarifiilari, excellent service! It's in this shop I first learned of puncture-proof tires (eg. Schwalbe Delta Cruiser Plus) that I highly recommend for carefree commuting as well trips out of town! – Did you know that a rose thorn in enough to puncture your tires? Happened to me this spring...



Parking at the Postimäki Outdoor Museum in Ilola, Porvoo, one of the most well-preserved side-cottage areas in Finland.


My fixie with coaster brakes in Lovisa.


Onni – 'happiness' – in Lovisa.


Lovisa, and a cat called Freia in front of Vackerbacka. 

FIN Anna Bronesin The Culinary Cyclist -kirjan (Elly Blue Publishing, 2015) suloisen otsikon – joka kuvaa hyvin polkupyörällä ajamisen elämääni ja matkantekooni tuomaa slow (food) -aspektia – ja kirjan aivan yhtä lailla suloisen sisällön innoittamana, tässä tulee minun neuvoni, kuinka parhaiten valmistautua kaupungin ulkopuolelle suuntautuviin pyöräretkiin, samoin kuin joitakin tähänastisia suosikkikuviani tämänvuotisten pyöräreittieni varrelta.

1) Reittisuunnittelu – Kun suunnittelet reittiäsi etukäteen, muista tarkistaa netin pyöräfoorumeista vinkkejä helppoihin ja vaihtoehtoisiin reitteihin. Viime vuonna minulle sattui jotakin, minkä haluan taatusti tulevaisuudessa välttää: olin suunnitellut pyöräileväni myös mökkimatkan viimeisen osuuden E75-tietä Hartolasta Joutsaan, kun minulle selvisi kantapään kautta, että tie on aivan liian kapea ja vilkkaasti liikennöity eikä sovellu pyöräilyyn (kuljin välin linja-autolla, katso alla).

2) Bussimatkat ja varaaminen – Aja vilkasliikenteisimmät osuudet bussilla: pyöräsi kulkee vaivattomasti ja pikkurahalla bussin tavaratilassa. Jos matkustat kiireisinä aikoina, ota yhteyttä bussiyhtiöön ja kysy rahtitilanteesta ajomestarilta. Minun suosikkini on Savonlinja, joka liikennöi molempia eniten käyttämiäni linjoja, eli Helsinki-Jyväskylä ja Helsinki-Loviisa. Bussikuskit ovat erittäin ystävällisiä ja avuliaita, ja pyörälleni on aina löytynyt tilaa!

3) Huolto – Suosittelen valitsemaan helppohoitoisen pyörän! Itse ajan jalkajarruilla varustetulla fixiellä, eli vaihteettomalla polkupyörällä, ja sittenkin huollosta on muistettava huolehtia! Paras polkupyöräkorjaamo Helsingissä on mielestäni ehdottomasti Fillarifiilari, josta saa erinomaista palvelua! Juuri Fillarifiilarissa pyörääni on vaihdettu myös pistosuojatut renkaat (esim. Schwalbe Delta Cruiser Plus), joita suosittelen sekä huolettomia työmatkoja että kaupungin ulkopuolelle suuntautuvia reissuja ajatellen! – Tiesitkö, että jopa ruusunpiikki voi puhkaista renkaan? Sattui minulle keväällä...



Café-Restaurant Saltbodan, Lovisa.


Baltic Herring Steaks at Restaurant Satbodan, Lovisa.


Lovisa.


A detail at the Postimäki Outdoor Museum: shoemaker's house.


Dinner for one at the summer cottage in Hartola.



Pssst... On August 26–27 the houses in Lovisa's old part of town open their doors to visitors during Loviisan wanhat talot, Lovisa historiska hus! I'm going! (And I've already booked my stay in one of the old apartment buildings in town!)



Malmgård mansion house and shop – full of lovely local foodstuffs and brewery products!

Love life – and bicycle riding, Katja K.


Don't forget the coffee breaks! Anna Brones, author or The Culinary Cyclist. A Cookbook and Companion for the Good Life, has also published Fika. The Art of the Swedish Coffee Break (Ten Speed Press, 2015) together with illustrator Johanna Kindvall. The book's illustrated recipes remind me of the mimeograph-copied recipes handed out at my Swedish kindergarten in Riyadh, Saudi-Arabia in 1977–78, and there's even a recipe for finska pinnar ('Finnish sticks'), a Swedish cookie classic.

No comments:

Post a Comment