October 1, 2015

Solstice, Sibelius & Soup

26 SEP 2015 18:29

ENG Join me and my friends Saga and Sini for twenty-four hours in the Päijät-Häme region of Finland as I say goodbye to the summer cottage, and the sun comes out just for the opening night of Soivaksi kirjoitettu, a musical drama based on letters Aino and Jean Sibelius wrote each other.

The touching performance is a Teatro & OperArt production in cooperation with Lahti Sibelius Hall. – Also have a taste of the lentil soup we end up eating on the go, festival-style, before the show...

FIN Liity vuorokaudeksi minun ja ystävieni Sagan ja Sinin seuraan Päijät-Hämeessä, kun sanon hyvästit kesämökille ja aurinko tulee esiin juuri ennen kuin Aino ja Jean Sibeliuksen toisilleen lähettämien kirjeiden pohjalta sovitettu Soivaksi Kirjoitettu -musiikkidraama saa ensi-iltansa.
Koskettavan esityksen ovat tuottaneet Teatro Productions & OperArt yhteistyössä Lahden Sibeliustalon kanssa. – Maista myös linssikeittoa, jota me festarityyliin syömme juuri ennen show'ta...

25 SEP 2015 18:24
25 SEP 2015  18:12
25 SEP 2015 18:19
25 SEP 2015 18:16
26 SEP 2015 17:29
26 SEP 2015 18:29
26 SEP 2015 18:20

Potful of the girls' lentil soup

oil or butter
1 large onion
2 garlic cloves
according to taste eg. 1 tbsp of garam masala and 2 tsps of cumin
5 dl (400 g) of red lentils
1 liter of vegetable broth (e.g. Renée Voltaire's Lantbuljong)
2–4 carrots
2 x 500 g of crushed tomatoes
according to taste – and as much as you like – either cheese spread (eg. Koskenlaskija, in Finland) or cream

Rinse the lentils in cold water. Peel and chop the onions and sauté them in butter or oil with selected spices. Add the vegetable broth and tomatoes. Allow to boil for a few minutes and add the rinsed lentils and diced carrots. Simmer under the lid for 30–40 minutes. Finally, add either cheese or cream and simmer for 5–10 minutes before serving.

Koko kattilallinen tyttöjen linssisoppaa

voita tai öljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
maun mukaan esim. 1 rkl garam masalaa ja 2 tl juustokuminaa
5 dl (400 g) punaisia linssejä
1 l kasvislientä (esim. Renée Voltairen Lantbuljong)
2–4 porkkanaa
2 x 500 g tomaattimurskaa
maun mukaan – ja haluamasi määrä – joko sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija) tai ruokakermaa

Huuhdo linssit kylmällä vedellä. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa tai öljyssä haluamiesi mausteiden kanssa. Lisää joukkoon kasvisliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit ja pieniksi kuutioidut porkkanat. Keitä hiljalleen kannen alla 30–40 minuuttia. Lisää lopuksi joko sulatejuusto tai kerma ja anna hautua 5–10 minuuttia ennen tarjoilua.

26 SEP 2015 18:23
26 SEP 2015 16:40 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)
26 SEP 2015 15:28 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)
26 SEP 2015 15:38 - The dress rehearsal, and I'm already weeping..
26 SEP 2015 15:44 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)

Things we like:

Penny Skateboards

Pattern Bakery "Ilona" plates (by Huhtamäki) & Vogel Herbamare Original & Spicy Pikant

Twist & Tango Sky Tunic, with asymmetric hem and one long sleeve, 100% recycled material

XXX, Katja K.

No comments:

Post a Comment